Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås

Därför stödköper kommunen bostadsrätter

Kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander (M) förklarar beslutet att stödköpa upp till 13 bostadsrätter på Norra Missionen.

Annons

Beslutet att stödköpa bostadsrätter på Norra Missionen har väckt reaktioner bland kommuninvånare. Kommunalrådet Anders Wilander (M) förklarar och försvarar beslutet.

– Vi kan backa tillbaka några år, till när Västkuststugan skulle bygga på Nygatan. Då kom frågan om vi kunde köpa 2 av 16 bostadsrätter, säger han.

Svaret blev ja, sedan man undersökt om det var tillåtet enligt kommunallagen.

– Det är lagligt. Kommunstyrelsen har dessutom ansvar för bostadsförsörjningen och för samhällsbygget i en kommun.

13 lägenheter

De båda lägenheterna hyrdes ut för att sedan säljas inom ett halvår. Den nu aktuella frågan, de 13 lägenheterna på Norra Missionen, innebär att kommunen stödköper upp till 13 bostadsrätter till ett värde av närmare 19 miljoner kronor.

Annons

Annons

– Alternativet kunde ha blivit att Pålssons Bygg inte bygger alls och Tranås behöver fler bostäder. Det ger dessutom inflyttning vilket innebär ökade skatteintäkter till Tranås kommun, säger Anders Wilander.

Kan det bli fler sådana här stödköp framöver?

– Det vet jag inte.

Fast egendom

Han anser inte att kommunen riskerar offentliga medel.

– Det vore i så fall en betydligt större risk att uppmana Tranåsbostäder att bygga 54 lägenheter än att stödköpa 13 av 54. Vi byter pengar mot egendom och vi hyr ut lägenheterna tills de säljs. Det är alltid så att intresset för bostäderna ökar när spaden sätts i jorden.

Annons

Annons

Till toppen av sidan