Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Teatertolvan prisas av Konungens jubileumsfond

Det blåser något positiva vindar för Teatertolvan i Eksjö. Förutom att de ska få motta Eksjö kommuns kulturpris har det blivit klart att de får stipendium från H.M. Konungens jubileumsfond för ungdom i Sverige. Samtidigt kämpar de vidare om att få behålla lokalen i Fritidsgården.

Teatertolvans föreställning High School Musical framfördes 2016 i Fritidsgården. Scenen där de inte längre får vara kvar. Nu får de stipendium från H.M. Konungens jubileumsfond.

– Det är blandade känslor. Först möter vi motgången med Fortifikationsverket, som är frustrerande. Men det är jätteroligt att vi får de här erkännande från kommunen och kungen. Man blir väldigt glad samtidigt som man i andra andetaget inser att vår verklighet står inför en kritisk situation, säger Jonas Adolfsson, från Teatertolvans styrelse.

Det var under tisdagen som föreningen fick beskedet om att de får ett stipendium på 20 000 kronor från H.M Konungens jubileumsfond för ungdom i Sverige. Det är Sveriges landshövdingar som lämnar in förslag.

Annons

– Det är jätteroligt och ett stort erkännande för oss. Vi blev väldigt förvånade. Det är landshövdingen som har rekommenderat oss och vi fick beskedet i går (tisdag).

Annons

– Vi har under en längre period jobbat hårt för att bygga vårt varumärke och fått ett erkännande att vi inte bara är igenkända i Eksjö utan på Höglandet och över större område i Sverige. Vi ser i vår publikstatistik att det är folk från hela södra Sverige. Vi är jätteglada och stolta.

"Måste samverka"

Som tidningen tidigare har berättat ska Teatertolvan få motta Eksjö kommuns kulturpris på Nationaldagen.

Samtidigt arbetar föreningen för fullt med kontakter med olika myndigheter och organisationer. De försöker påverka Fortifikationsverket och beslutet att om att de inte längre ska hyra ut Fritidsgården till extern verksamhet.

– Vi försöker påverka dem att inse vikten av att vi måste samverka och framförallt på en landsbygdsnivå. Vi har alla ett ansvar för att hålla hela Sverige levande, säger Adolfsson och fortsätter:

– Vi har förståelse och respekt för Försvarsmakten och Fortifikationsverket verksamhet. Men vi förstår fortfarande inte deras argument för att sluta hyra ut Fritidsgården. Vi tycker inte de argumenten är hållbara. Det handlar om att vi vill säkerställa att man samverkar och hjälps åt att ha en lokal som annars ofta står tom. Den är byggd för att vara en teaterscen.

Över 700 namn

Teatertolvan startade i början av maj en namninsamling under namnet "Rädda kulturen i Eksjö". Nu har de över 700 underskrifter.

Annons

Annons

– Vi har ett stöd i Eksjö men även utanför. Vi känner att vi har ett enormt stöd från allmänheten och andra parter. Men det viktiga är att stödet blir till handling. Vi sitter inte och väntar på att någon annan ska göra saker utan vi gör allt som står i vår makt, säger Jonas Adolfsson.

Jonas påpekar att namninsamlingen inte bara är för Teatertolvans räkning utan för olika typer av kulturella och kreativa föreningar i Eksjö.

LÄS MER: Fler än 600 har skrivit på uppropet - Kulturen i Eksjö måste räddas

LÄS MER: Framtiden oviss - flera kulturföreningar riskerar stå utan scen

LÄS MER: Besvikna regissören: ”Jag hoppas någon sträcker ut en hand”

LÄS MER: Kulturchefen: ”Jag hoppas sista ordet inte är sagt”

LÄS MER: De prisas av Eksjö kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan