Annons

Annons

Annons

Annons

Herräng

Mycket socker och lite grönt – ungas matvanor oroar: "Bekymmersamt"

OBS: Bilden är en genrebild.

Annons

Ungdomar äter för mycket socker och charkprodukter – och för lite grönsaker och frukt.

Det visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

– Det kan leda till brist på viktiga näringsämnen, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Över 3 000 barn och unga i hela landet ingår i den stora kartläggningen från Livsmedelsverket – där de medverkande har fått redovisa allt de ätit och druckit under två dygn, samtidigt som de hade på sig en aktivitetsmätare under en vecka.

Resultatet visar att de flesta äter för mycket socker, charkprodukter och rött kött och för lite frukt och grönsaker. Det som oroar extra mycket, enligt Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström, är att matvanorna hos ungdomar med lågutbildade föräldrar är sämre än hos de med högutbildade föräldrar.

Annons

Annons

– Samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Sohlström.

I genomsnitt äter barn och unga knappt 250 gram frukt och grönsaker om dagen – Livsmedelsverkets rekommendationer är att äta minst 500 gram.

"Bekymmersamt"

Något som tar en större plats är godis, läsk, kakor och glass, det utgör i genomsnitt 17 procent av ungdomarnas totala kaloriintag.

– En del ungdomar får i sig betydligt mer än detta vilket är bekymmersamt. Det kan leda till brist på viktiga näringsämnen, säger Anna Karin Lindroos, nutritionist på Livsmedelsverket.

Under hösten kommer ytterligare analyser att göras, bland annat kring ungdomarnas fysiska aktivitet, intag av olika näringsämnen och skolmåltidernas betydelse.

Annons

Annons

Till toppen av sidan