Annons

Annons

Annons

Österbymo

Ydre i toppen efter ny undersökning

Text

Ydre kommun kan även i år vara den kommun med bäst företagsklimat i Östergötland. Under tisdagen presenterades nya siffror.

Företagare och representanter från Ydre kommun är nöjda med siffrorna.

Sofia Sjöström från Svenskt näringsliv presenterade siffrorna för kommunen.

Annons

Fina siffror firades med tårta.

I en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Svenskt näringsliv visar Ydre åter sig vara en kommun med bra företagsklimat. Mest nöjda är företagen med kommunens rådgivning till företagarna. Där hamnar Ydre på plats nummer två i landet, bara Rättvik har fått bättre siffror. Det är inte heller första gången Ydre får bra siffror i undersökningen om företagsklimat. Både 2016 och 2017 blev Ydre bästa kommun i Östergötlands län. Trots att Ydre legat i topp även tidigare år anser Henrik Isacsson (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande, inte att det finns anledning att sluta kämpa för att nå ytterligare resultat.

Annons

– Det känns lite som en sport, vi måste bibehålla och öka resultatet. Det är viktigt för oss.

Den punkt som företagarna själva, enligt resultatet, är mest nöjda med är den lilla konkurrensen från kommunens verksamheter. Minst nöjda är enkätsvararna med vägnätet, tåg och flyg. Sofia Sjöström är regionchef för Svenskt näringsliv i Östergötland och vet varför hon tror att Ydre ligger så bra till i mätningarna.

– Jag tror dels att det är närheten till politikerna, att företagarna känner att det är ganska lätt att prata med sin lokalpolitiker och bli lyssnad på.

Samtidigt menar hon att det finns vissa problem för en mindre kommun som inte större kommuner behöver brottas med i samma utsträckning.

Annons

– Man kan inte lasta sitt gods på en båt och skjutsa det vidare ut i världen, utan man får jobba på ett lite annorlunda sätt. Då gäller det att man är lyhörd på kommunen och kunna lyssna in företagarnas behov.

Just kommunpolitikernas attityder är också någonting som fått bra siffror i undersökningen, men Henrik Isacsson anser att det är företagarna själva som gjort att kommunen fått så bra resultat.

– Engagerade, kreativa och driftiga företagare gör både arbetet enklare för oss och dem.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan