Annons

Annons

Annons

Aneby Centrala öster

Kristna värdepartiets partikongress i Aneby

Kristna värdepartiet invigde under fredagen sin partikongress i Gula villan i Aneby. Inför valet satsar partiet på mandat i kommunfullmäktige i Aneby och Vaggeryd.

– Vi vill slå KD under bibelbältet, säger partiledaren Mats Selander.

Partiledaren Mats Selander är i Aneby för Kristna värdepartiets kongress. "Vi är i första hand inte ute efter makt, utan debatt och opinionsbildning", säger han.

Kristna värdepartiet (KV) grundades för fyra år sedan som en reaktion till Kristdemokraternas utveckling.

– Vi är i grunden besvikna kristdemokrater. Vårt tålamod är slut. Vi vill stå upp för tydliga, konsekventa och radikala kristna värderingar, säger Mats Selander, partiets ordförande sedan ett år.

Kristdemokraterna har, menar Selander, kompromissat i avgörande samvetsfrågor och hamnat i "en liberal kälkbacke".

Den stora profilfrågan för Kristna värdepartiet är abortmotståndet. Mats Selander leder också den kontroversiella organisationen Människorätt för ofödda (MRO). Deras kampanjer har väckt anstöt genom bilder av döda foster.

Annons

Annons

– Vi tycker helt enkelt att människovärdet är viktigt. Den lilla människan har ett värde som vi alltid måste respektera, säger han.

Kristna värderingar

Partikongressen varar i två dagar, från fredag till lördag, och samlar ett fyrtiotal deltagare som ska välja styrelse och diskutera partiprogram. Partiet vill se en politik som försvarar det monogama äktenskapet mellan man och kvinna.

– Att ha en mamma och en pappa handlar bara om barnets bästa. Vi har alltid barnet i fokus, säger Mats Selander.

Han förnekar inte att partiets ståndpunkter är kontroversiella och "politiskt inkorrekta". Mats Selander betonar vikten av att stå upp för den kristna tron, även när det är impopulärt.

– Vi är i första hand inte ute efter makt, utan debatt och opinionsbildning.

Den antirasistiska organisationen Expo granskade Kristna värdepartiet inför förra valet och enligt granskningen hade ledande partimedlemmar spridit homofobiska och antimuslimska budskap.

– Vi är väldigt kritiska till utomeuropeisk och i synnerhet muslimsk invandring. Egentligen vill vi ha nolltolerans. Det handlar om en statistisk analys som vi inte längre kan blunda för. Det är ingen mänsklig rättighet att komma till Sverige, säger Mats Selander.

Partiet riktar sig i första hand till missnöjda kristdemokrater, men Kristna värdepartiet hoppas också locka kristna väljare som tidigare har sympatiserat med Sverigedemokraterna.

Annons

– Etiken i SD finns tyvärr bara på ytan, de är ju raggarna från Ronneby. Till och med Vänsterpartiet har högre moral än SD, säger han.

Annons

Profetens röst

I synnerhet vill partiet skaffa inflytande genom mandat i kommunfullmäktige. Störst chans anser man sig ha i Vaggeryd och Aneby.

– Vi vill ha en profet i varje kommun.

Partiledaren Mats Selander med Roger Gillberg, Kristna värdepartiets kandidat för kommunfullmäktige i Aneby.

Roger Gillberg, som inte tidigare har varit politiskt aktiv, upptäckte i Kristna värdepartiet en organisation som delade hans värderingar.

– Plötsligt hade jag ett parti där jag tänkte: det här kan jag stå för, säger han.

Nu står han som första namn i Aneby, där partiet menar att han har en realistisk chans att ta ett mandat. I sitt invigningstal skissar partiledaren för en strategi med politiska studiebesök på ungdomsmottagningar som utför aborter.

– Han kan ställa politiskt inkorrekta frågor om deras avsaknad av policy - eller om deras dödsbringande policy. Vi vill få folk att skruva på sig. Det är alltid obehagligt att höra en profets röst.

Kristna värdepartiet håller partikongress i Gula villan under fredag och lördag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan