Annons

Annons

Annons

Annons

Ekmarksberg

Bolagen måste lämna ifrån sig mer pengar

Mats Antonsson (KD) vill att kommunkassan årligen förstärks med tio miljoner kronor från de kommunala bolagen. Det ingår i förslaget som skickas till fullmäktige för avgörande.

Annons

Minst tio miljoner kronor till kommunkassan varje år. Det föreslås plockas ur de kommunala bolagen genom nya ägardirektiv.

Inför 2019 klubbas, om fullmäktige godkänner det, ett nytt sätt att beräkna koncernbidrag från Tranås Energi och Tranåsbostäder. Nuvarande direktiv säger att Tranås Energi lämnar ifrån sig max 35 procent av resultatet efter finansnetto till ägaren. För Tranåsbostäder gäller 5 procent.

Tredjedelar

Förslaget, som kommunstyrelsen är enig om, innebär att bolagen får behålla en tredjedel av vinsten, lämna ifrån sig en tredjedel samt förhandla med ägaren, det vill säga kommunen, om resterande tredjedel.

Annons

Annons

– Så gör man i Linköping och vi gillar den modellen, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander (M).

Oppositionsrådet Mikael Stenquist (S) säger:

– Det är bra att kunna förhandla om en del. Vi kunde ha sagt att kommunen ska ha 50 procent, men vi väljer hellre den här modellen.

Tranås Energi får sannolikt lämna ifrån sig mer vinstpengar än de senaste åren, när politikerna ändrar ägardirektiven.

Tio miljoner

– KD:s förslag är att den årliga utdelningen till kommunkassan måste uppgå till minst tio miljoner kronor, säger Mats Antonsson, 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen, och tillägger:

– Ingen i kommunstyrelsen sa emot.

Exakt vad miljonerna ska användas till avgörs senare men de högre kraven har en direkt koppling till kommunens ekonomi.

Förbättring

Den senaste prognosen visar ett underskott på 9,7 miljoner kronor vid årets slut. Det är nästan en halvering jämfört med för ett par veckor sedan och förklaringarna är flera.

En förbättrad skatteprognos med över fyra miljoner kronor påverkar, precis som en oväntad utbetalning på 2,5 miljoner kronor från Kommuninvest.

De senaste åren har Tranås Energi lämnat ifrån sig cirka fyra miljoner kronor om året. Tidigare låg nivån på åtta miljoner, motsvarande 45-55 procent av vinsten. Sänkningen gjordes 2014, efter investeringen i kraftvärmeverket.

Annons

Annons

Till toppen av sidan