Annons

Annons

Annons

Annons

Ekmarksberg

Kommunen är beredd att stödköpa centrala bostadsrätter

Här, i centrala Tranås, planeras det för bostadsrätter. Om kommunen köper några av dem kommer de i första hand att hyras ut till äldre, innan de säljs.

Annons

Tranås kommun är beredd att köpa 13 av 54 bostadsrätter på Norra Missionen i centrala Tranås, så att bygget kommer igång.

Kommunstyrelsens förhoppning är att beskedet får Pålssons Bygg att trycka på startknappen och dra igång i höst.

– Vi är angelägna om att det byggs i Tranås och det blir ett garantiåtagande från vår sida, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander (M). Säljs lägenheterna under byggnationen är det bara bra. Behöver vi köpa några kommer de att hyras ut för att också vara till salu. Om vi hyr ut ska seniorer prioriteras.

Annons

Annons

Stimuleras

Kommunstyrelsen stödjer sig på en KD-motion som gick igenom förra året. Den säger att kommunen kan teckna förhandskontrakt på upp till 20 procent av andelen lägenheter vid nybyggnation, för att stimulera byggande.

Bostäder på Norra Missionen lyfter kvarteret och borde bidra till befolkningstillväxt, säger kommunalrådet Anders Wilander (M).

– De har 33 tecknade avtal i dagsläget och behöver 46 för att dra igång. När bostadsrätterna på Nygatan byggdes köpte vi två och de hyrdes ut ett halvår innan de var sålda, säger Anders Wilander.

Finns det någon ekonomisk risk i detta?

– Det skulle vara om hela bostadsmarknaden kraschar men den bedömningen gör vi inte, så nej, vi byter pengar mot fast egendom. De 13 lägenheterna kostar 18,7 miljoner och det blir troligtvis inte så många i slutändan.

Måste våga

– Lägenheterna ska säljas, något alternativ finns inte. Man måste våga någonting när man fattar beslut, säger oppositionsrådet Mikael Stenquist (S).

Mats Antonsson (KD) säger:

– Det känns roligt att man går på vår motion. Det kommer att ticka in ett antal miljoner till kommunen i den här byggsatsningen, både i form av markförsäljning och anslutningsavgifter.

SD reserverade sig emot beslutet, övriga partier röstade för.

Annons

Annons

Till toppen av sidan