Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Solid topp på liberalers lista

Kvartetten Rune Solid, Siv Fransson, Fikret Ulusoy och Ejlon Johansson återfinns i toppen på Liberalernas lista inför valet.

Annons

Liberalerna i Vetlanda kommun presenterar sin lista inför valet. Rune Solid (L) återfinns i toppen. ”Det är glest när det gäller ungdomar och kvinnor, men det finns gott om erfarenhet, kunskap och vilja”, kommenterar han.

Det är en grupp med lång erfarenhet av politiskt arbete som tar plats i den kvartett som står överst på Liberalernas lista i Vetlanda. Rune Solid toppar listan före Siv Fransson, Fikret Ulusoy och Ejlon Johansson.

– Vi har kommit fram till listan genom en dialog och det ligger ett gemensamt beslut bakom, förklarar Siv Fransson.

Stor erfarenhet

Rune Solid är själv ödmjuk inför uppgiften, att stå som första namn på listan. Han skrattar lite när han får frågan om hur det känns att vara den främsta liberala kandidaten i Vetlanda kommun. Siv Fransson fyller snabbt i:

– Det är ett utmärkt val. Han är kunnig och engagerad, förklarar hon.

Erfarenhet råder det alltså ingen brist på när det gäller kandidaterna för Liberalerna. Företrädarna för partiet är dock självkritiska och fyller själva i vad som saknas.

Annons

– Det är lite glest när det gäller ungdomar och kvinnor på listan. Jag har på flera olika sätt försökt få fler att engagera sig politiskt, men här har vi inte lyckats nå ända fram, konstaterar Solid.

Annons

En demokratifråga

Rune Solid påpekar dock att det är fler partier, och andra kommuner, som har samma problem, nämligen att få fram vallistor som representerar befolkningen.

– Till syvende och sist är detta en demokratifråga. Även journalister har pekat på detta, framhåller Solid.

Vården är en av Liberalernas hjärtefrågor. Denna bild togs i samband med ett studiebesök på vårdcentralen Aroma, där även företrädare för regionen deltog.

Liberalernas huvudfrågor inför valet är äldreomsorg, integration och skola. En kandidat som kombinerar åtminstone två av dessa frågor är Fikret Ulusoy. Han arbetar på Ädelfors folkhögskola.

– Jag arbetar mycket med etablering av nyanlända. Jag har ansvar för cirka 200 elever. Jag hjälper till med att ordna praktik, ambitionen är att få så många som möjligt in i arbetslivet. Exempelvis inom vården finns det många arbetstillfällen. Språket är den viktigaste faktorn för att försöka klara denna utmaning, säger han.

Vill bilda

Siv Fransson är en rutinerad politiker men har inte varit så mycket i rampljuset. Nu sitter hon som ledamot i kommunfullmäktige och har även varit vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Hon arbetar inom Studieförbundet Vuxenskolan.

– Jag brinner för bildning, att få människor att växa. Detta genomsyrar mycket av mitt politiska arbete, förklarar hon.

Annons

Annons

Än mer rutinerad är Ejlon Johansson. Han har varit aktiv inom lokalpolitiken sedan början av 1970-talet. Han beskrivs som en riktig eldsjäl som ägnar stor del av sin fritid till att ideellt hjälpa människor. Han vurmar också särskilt för sociala frågor och integration.

– Jag kan inte låta bli, jag får så mycket tillbaka, säger han och skrattar.

Inte billigt

Rune Solid kallar sig själv för socialliberal. Han är nu aktuell med ännu en motion om att försöka tillskapa fler platser inom särskilt boende.

– 35 personer står nu i kö till särskilt boende. Utöver de platser som ska byggas, 36 lägenheter på Tomasgården, behövs det ytterligare cirka 20 platser för att täcka behovet. Även om det handlar om dyra investeringar måste vi se till att ordna detta, för att göra den sista delen av livet värdigt för de gamla, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan