Annons

Annons

Annons

Aneby Öster

Ny, efterlängtad väg invigs - mångmiljonsatsning blir ett lyft för trafikanter på 32:an

Text: 

På fredag invigs den nya vägen mellan Sunneränga och Marbäck. En efterlängtad förbättring av riksväg 32 för totalt 170 miljoner kronor.

ANEBY

Den nya vägen mellan Sunneränga och Marbäck är klar. På fredag invigs den nya, efterlängtade vägsträckan.

Mitträcken gör trafiken säkrare på den nya vägsträckan på riksväg 32 mellan Eksjö och Tranås.

Ännu är det bara Svevias fordon som kör på den nya vägen men i samband med invigningen är det meningen att sträckan ska öppnas för trafik.

Den nya avfarten vid Blå Grindar med pendlarparkeringen i bakgrunden.

Annons

Annons

Hastigheten på vägsträckan höjs till 100 kilometer i timmen.

Den nya pendlarparkeringen vid Bredestad.

Den befintliga vägen mellan Marbäck och Bredestad förvandlas till lokalväg.

En ny, fin väg väntar ivrigt på trafikanterna.

– Jag är mycket nöjd med den nya vägsträckan. Den ökar trafiksäkerheten och framkomligheten på 32:an mellan Eksjö och Tranås, samtidigt ligger den fint i landskapet och det finns passager för utter och annat vilt, säger Carina Junefelt, projektledare på Trafikverket.

Hela sträckan från Sunneränga till Marbäck består av en ny, mötesseparerad väg.

– Den nya vägen innehåller 2+1-sträckor, har mitträcken och omgärdas av viltstängsel. Högsta tillåtna hastighet blir 100 kilometer.

– Vid Blå Grindar och Bredestad återfinns p-platser för samåkning och pendling, berättar Carina Junefelt.

Befintlig del av 32:an mellan Bredestad och Marbäck behålls och förvandlas till lokalväg för gång- och cykeltrafik samt långsamtgående fordon. Dessutom ska den användas som omledningsväg.

Annons

Den nya vägsträckan invigs på fredag på den nya pendlarparkeringen vid Blå grindar. I samband med den högtidliga ceremonin öppnas vägen för trafik.

Annons

– Alla är välkomna till invigningen. Vi hoppas och tror att det finns ett stort intresse för satsningen som kommer att betyda mycket dels för lokalbefolkningen, dels för pendlare och yrkesförare.

C-veteranen Rune Backlund, regionråd, Region Jönköpings län, är en av talarna vid invigningen.

Som ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö har han järnkoll på infrastrukturen i länet och gläds åt att riksväg 32 äntligen får en ny sträckning mellan Sunneränga och Marbäck.

– Det behövs verkligen, säger han. Det är en efterlängtad satsning som står redo att tas i bruk.

– I regionen har en förbättring av 32:an haft hög prioritet under lång tid.

– Den nya vägsträckan leder till ökad framkomlighet och säkerhet, vilket är mycket angeläget, eftersom 32:an är hårt trafikerad, inte minst av tunga fordon.

Till följd av att Jönköpings län blivit ett allt viktigare nav för logistik och transporter letar sig allt fler långtradare och lastbilar fram på Höglandets riksvägar.

– Den utveckling vi ser inom det här området är mycket positiv. Den leder till nya arbetstillfällen men för oss i regionen gäller det att vara på tå och jobba för att hela tiden stärka infrastrukturen, säger Rune Backlund.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan