Annons

Annons

Annons

Örebro City

Billiga varor ratas av konsumenterna

Text: 

Nu kan Postnord tvingas skicka tillbaka 400 000 "Kinapaket", då kunder drar sig för att hämta ut dem. Detta på grund av den nya avgiften som infördes 1 mars.

– Kanske tänker man sig för konsument innan man köper något som är väldigt billigt, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

De så kallade Kina-breven, som är små paket som delas ut som brev. De kommer i en takt om drygt 100 000 per dag till Postnords terminal på Arlanda i julas. Sedan avgiften infördes har inflödet minskat. Hundratusentals paket ska nu istället skickas tillbaka.

Förut betalade få av kunderna som beställde paket från Kina och andra länder utanför EU moms när de beställde billigt nagellack, mobilskal och andra prylar. Men sedan den första mars är det stopp för det.

Annons

Annons

Då införde Postnord, efter krav från Tullverket, ett nytt system där en hanteringsavgift på 75 kronor tas ut för varje paket från länder utanför EU.

För en vara som kostade 100 kronor blir då momsen på 25 kronor och hanteringsavgiften som alltid ligger på 75 kronor, vilket gör att den då kostar 100 kronor att hämta ut.

"Var uppjagat"

Nu har Postnord 400 000 paket från Kina och andra länder som inte hämtats ut av kunderna, på grund av avgiften.

– Eftersom det var uppjagat och avgiften infördes snabbt kan det vara saker folk har beställt innan de visste att det skulle komma, säger Maria Ibsén, pressansvarig på Postnord.

Paketen har nu samlats ihop på Postnords tullager i Örebro och ska skickas tillbaka till landet de kommer från. Postnord har inte någon statistik över vad det typ av varor som inte hämtats ut av kunder och som nu ska skickas tillbaka.

– En inte så avancerad gissning är att det är varor som inte värt så hemskt mycket som man inte vill betala extra för att hämta upp.

Tänker sig för

Inflödet av paket från andra länder än EU har minskat en del sedan dess, men det har inte tagit tvärstopp, enligt Maria Ibsén.

– Det kan vara många paket som varit på väg väldigt länge. Vi kan se att folk beställer mindre.

På sikt kan Postnords rutiner med hanteringsavgiften förändras. Dessa sattes upp väldigt snabbt och ska utvärderas.

– Vi får se på vilka sätt vi ska förändra den, säger Maria Ibsén.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan