Annons

Annons

Annons

Annons

Tranås

S, V och SD skyndar på byggkrav

Mikael Stenquist och Socialdemokraterna fick stöd av Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna i kommunstyrelsen.

Annons

S, V och SD snabbar på nya ägardirektiv för Tranåsbostäder. Kravet på en strategi för att bygga hyresrätter ska skrivas in redan i år.

I höstas drev Socialdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna, igenom att ”Tranås kommun antar en strategi där Tranåsbostäder via ägardirektiv omgående startar byggnation av hyresrätter”. Förslaget hade lagts i en S-motion sommaren 2016.

Annons

Annons

Vid tisdagens möte i kommunstyrelsen fick S stöd av V och SD i yrkandet att kravet ska skrivas in redan i årets ägardirektiv. Övriga partier ville vänta till nästa år.

– Vi har inte kommunicerat med bolaget att skriva in det redan i år, därför röstade vi nej, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Wilander (M).

Högre belopp

Samma motivering gav KD men S, V och SD tyckte annorlunda och frågan går vidare till fullmäktige för slutligt avgörande.

Ägardirektiven ska även ändras såtillvida att man höjer summan för investeringar där bolaget måste få ett godkännande från kommunfullmäktige. På den punkten var kommunstyrelsen enig, precis som i frågan om att ge klartecken för byggnation av hyresrätter i kvarteret Vitsippan, vid Tranås Vårdcentrum.

–I en första etapp handlar det om 20 lägenheter, tvåor och treor, säger Anders Wilander.

Bidrag från bolagen

I maj klubbar kommunfullmäktige budgeten för 2019. S lägger fram förslag om ett nytt sätt att beräkna koncernbidraget från de kommunala bolagen.

– Vi vill att Tranås inför Linköpingsmodellen, det vill säga att bolagen behåller 33 procent av vinsten, lämnar ifrån sig 33 procent och förhandlar om resterande procent med ägaren varje år, säger oppositionsrådet Mikael Stenquist (S).

Annons

Anders Wilander påpekar att en översyn av koncernbidragen pågår och Mats Antonsson (KD) säger att han ser potential i att plocka ut mer pengar ur bolagen framöver.

S kommer också att föreslå att beslut om skattesatsen för nästa år klubbas i november.

Annons

Annons

Till toppen av sidan