Annons

Annons

Annons

Hörle/Rusken

Förre landshövdingen blir ordförande för Karolinska

Håkan Sörman, tidigare landshövding i Jönköpings län, blir ny ordförande i styrelsen för Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm.

– Det är ju inte utan viss bävan man tackar ja, sa han vid en direktsänd presskonferens på onsdagen.

SOLNA 2016-11-20Exteriörbild på den nybyggda sjukhusbyggnaden Nya Karolinska Solna (NKS)

H?kan S?rman pressbild

Annons

Annons

Håkan Sörman lämnade sin post som landshövding i oktober förra året efter bara ett år. Han hade själv bett att lämna posten i förtid.

– Min hustru och jag får helt enkelt inte vårt privatliv att fungera på ett bra sätt, sade Håkan Sörman i en tidigare artikel.

Han uppgav som skäl bland annat att Marie-Louise Sörman sedan länge av hälsoskäl har ett behov av att tidvis vistas utanför stadsmiljö och då främst i fritidshuset på Österlen.

– Vi har kommit upp i den åldern att man bör ta tillvara den tid man har tillsammans och då väljer jag det framför det hedrande uppdrag som jag nu kommer att lämna efter knappt halva min förordnandetid.

Flera skäl till beslut

Men istället för att ta det lugnt hamnar han åter i hetluften. På onsdagen presenterades han som ny ordförande i styrelsen för Nya Karolinska, ett skandaldrabbat sjukhus.

De fem alliansledarna i Stockholms läns landsting skrev i Dagens Nyheter att sjukhuset ”överanvänt konsulter” för planeringen av Nya Karolinska och att detta är ett ekonomiskt problem som också har lett till att ”medarbetarna inte har varit tillräckligt involverade i hur vården ska bedrivas i det nya sjukhuset”.

Vid en presskonferens på onsdagen meddelar de Irene Svenonius (M), Anna Starbrink (L), Ella Bohlin (KD) och Gustav Hemming (C) i Stockholms läns landsting att man utser en ny styrelse för Karolinska sjukhuset.

Annons

Man tillsätter även en utredning för att minska avstånd från ledning och personal i den stora organisationen, uppgav Gustav Henning (C).

Irene Svenonius (M) uppgav på presskonferensen att styrelsen ska ta ett tungt ansvar och väldigt bred kompetens från komplexa organisationer.

Annons

– Jag är oerhört glad att två så kompetenta och erfarna personer som Håkan Sörman och Eva Fernvall har tackat ja till att ta de ledande uppdragen i styrelsen, sa hon vid presskonferensen och bekräftade att Håkan Sörman blir ordförande i nya styrelsen som går från fem till sju personer.

– Håkan har erfarenhet av att vara landshövding i Jönköpings län och har varit vd för SKL och kan Sveriges kommuner och landsting bättre än de flesta, säger hon.

”Inte lätt men angeläget”

Håkan Sörman berättar om varför han tackade ja till det svåra uppdraget där man enligt Svenonius ”kan räkna med att bli kontaktad av media varje dag”.

–Jag det är ju inte utan viss bävan man tackar ja till detta. Men jag har arbetat under 35 år i kommun- och landstingsvärlden och har mitt hjärta där. Om man anser att jag kan göra en insats så är jag beredd att göra det.

Håkan Sörman kallar sitt nya uppdrag ”inte lätt men oerhört angeläget”.

– Detta sjukhus är en kronjuvel och internationellt erkänt med en framstående forskning. Men verksamheten fördunklas av mycket skriverier och självklart har många fel begåtts.

Det är ett mycket svårt uppdrag, men jag är glad att styrelsen tar in ny kompetens, säger han och hyllar nya vice ordförande Eva Fernvall som han tidigare har arbetat ihop med.

Eva Fernvall har bland annat varit ordförande för Vårdförbundet 1994-2005.

Viktigast är att personalen känner tillförsikt nu, påpekar Håkan Sörman och tillägger:

– Problem är till för att lösas brukar man ju säga.

LÄS MER: Vem är Håkan Sörman?

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan