Annons

Annons

Annons

Annons

Mellangården/Östersand

”Munhuggning” om ekonomiskt ansvar

Christina Carlson och Andreas Eliasson från ekonomikontoret gav en dragning om det ekonomiska läget för ledamöterna i kommunstyrelsen.

Annons

Finns det en samsyn hos den kommunpolitiska regeringen i Vetlanda kommun om hur man ska lösa den akuta ekonomiska krisen?

Detta var en av frågeställningarna som avhandlades när bokslutsprognosen diskuterades i kommunstyrelsen. Som Vetlanda-Posten tidigare har rapporterat ser det ekonomiska läget allt annat än ljust ut. Prognosen visar på ett underskott på totalt 44 miljoner kronor.

Frågan om det finns en samsyn mellan Vetlanda framåtanda och Socialdemokraterna om hur man ska få bukt med ekonomin ställdes av oppositionspolitikern Ingemar Sturesson (KD).

– Henrik Tvarnö har på ett rakt, öppet och ärligt sätt beskrivit situation och vad han anser att man kan göra. Men vad vill Vetlanda framåtanda göra?, frågade Sturesson.

Annons

På central nivå

Det står sedan tidigare klart att den största delen av underskottet ligger hos vård- och omsorgsnämnden. Minskade intäkter från Försäkringskassan med 13 miljoner kronor samt externa placeringar till en kostnad på 17 miljoner kronor ger alltså ett överskridande om totalt 30 miljoner kronor.

Annons

– Dessa kostnader beror på problem på central nivå och då kan man inte ensidigt skylla kommunregeringen för detta. Jag tror dock inte lösningen, som Socialdemokraterna föreslår, är att höja skatten, säger Johansson. Inte heller Moderaterna förespråkar en höjning av skatten.

En annan politiker som var intresserad av om det finns någon gemensam ekonomisk politik hos de styrande partierna var oppositionsrådet Dan Ljungström (C).

– Jag tycker det är lika intressant att se om hur oppositionen ser på detta, om man har några egna förslag, svarade Johansson.

Ser illa ut

Nils-Erik Olofsson (S) betonade att man inte löser situationen genom ”att munhuggas”.

– Vi måste försöka se till att komma överens. Då får vi en trovärdighet gentemot personalen, säger Olofsson.

En person som står utanför politiken, och som gav sin analys av läget, var ekonomichef Andreas Eliasson. Han betonade att prognosen är mycket allvarlig.

– Det ser illa ut just nu, och det finns anledning att tänka över vad prognosen visar, förmanade han ledamöterna i kommunstyrelsen.

Överskattat tillväxten

Andreas Eliasson beskrev vad stora delar av underskottet beror på.

Annons

– Från statens sida har man vältrat över kostnader på kommunerna utan att följa finansieringsprincipen, det vill säga att skjuta till mer pengar. Från ”ekonomiskrået” kritiserar vi detta eftersom det sätter kommunerna i en väldigt stor knipa, säger han.

Annons

Eliasson berättar att den fråga som möter honom mest bland medborgarna, är hur skatteunderlaget har kunnat bli så mycket sämre, 15 miljoner kronor sämre närmare bestämt från juni 2017 till nu, när det är högkonjunktur.

– Ett enkelt svar är regeringen har överskattat tillväxtprognosen. Rent krasst kan detta innebära att Vetlanda kommun kommer ha 15 miljoner kronor mindre att fördela till nämnderna. Under året kommer det komma nya skatteprognoser, men om de blir till det bättre eller sämre vet vi inte, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan