Annons

Annons

Annons

Centrala Väster

S vill förbjuda religiösa friskolor

Text

Socialdemokraterna vill införa att förbud mot religiösa friskolor. Det vallöftet gav civilminister Ardalan Shekarabi och gymnasieminister Anna Ekström på en pressträff på tisdagen.

Civilminister Ardalan Shekarabi.

I ett pressmeddelande skriver partiet att religiösa friskolor inte hör hemma i svensk skola och att man vill att föräldrar och elever ska vara trygga i att utbildningen baseras på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Annons

Annons

– Jag är uppvuxen i ett land där religiöst påverkan och könssegregering förekom i alla skolor. Sen kom jag till Sverige och fick gå i vår fantastiska, jämlika skola. Jag tänker aldrig acceptera att det förtryck som jag och många med mig har flytt från letar sig in i det svenska skolsystemet, säger Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

Syftet med förbudet är bland annat att motverka segregationen. Enligt SVT Nyheter kommer partiet att lämna en preposition om att det bland annat ska göras lämplighetsprövningar för den som vill äga och driva en friskola.

– I svensk skola ska det vara lärare och pedagoger som styr, inte präster och imamer, säger civilminister Ardalan Shekarabi enligt SVT Nyheter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan