Annons

Annons

Annons

Annons

JP granskar stadskontoret

JP-reportrar belönades med guldslev

JP-journalisten Markus Engberg blev belönad med Guldsleven av Publicistklubben.

Annons

JP-reportrarna Markus Engberg och Anna Ekström grävde våren 2017 fram nyheten att Jönköpings kommun kringgick demokratiska beslut när tjänsten som IT-chef tillsattes. För avslöjandet tilldelas de Guldsleven av Publicistklubben Östra krets.

– Jag är glatt överraskad och lite generad, säger Markus Engberg direkt efter utdelningen i samband med Publicistklubbens möte i Jönköpings-Postens matsal.

Inbäddat innehåll

Annons

– Det var extra jobbigt att jobba med fallet eftersom jag var föräldraledig halvtid vid tiden samtidigt som Anna Ekström var höggravid. Rent arbetsmässigt var det många tips att bearbeta under resans gång, många av dem var väldigt allmänt hållna och svåra att veta sanningshalten i.

Annons

Läs mer: Carl–Johan Korsås avgår efter JP:s granskning

Markus Engberg är tillbaka på heltid på JP. Däremot har Anna Ekström sedan ”scoopet” gjordes gått över till en tjänst som politisk reporter på Göteborgs-Posten.

Det som gav Engberg och Ekström Guldsleven var avslöjandet av hur dåvarande stadsdirektör Carl-Johan Korsås frångick en rad demokratiskt fattade beslut när han gav den tidigare ledarskaps konsulenten Kaj Stenman tjänsten som IT-chef.

Läs mer: Avgångsvederlaget: 2,5 miljoner kronor

Ordföranden i den östra kretsen Anna-Karin Thorstensson underströk vid prisutdelningen vikten av renhållningsarbetet som utmärker den lokala journalistiken, hur viktigt det är för att upprätthålla det demokratiska samhället.

– Vi får in många riktigt bra bidrag varje år, så konkurrensen är hård och det är ett tufft arbete för oss i juryn att utse vinnare, säger hon.

Annons

I Publicistklubbens östra krets ingår Kalmar, Jönköping, Östergötland och Gotland.

Läs mer: Utredning mot Korsås avbryts av kommunens egen visselblåsarfunktion

Läs granskningen av hur stadsdirektören gjorde en konsult till IT-chef här.

Annons

Annons

Till toppen av sidan